VideoZajímavosti

Hasič unikl před ohnivým tornádem do jezera [video]

Dramatické video ohnivého tornáda z provincie Alberta v Kanadě ukazuje, že hasičům jde často o holý život. Na videu je vidět, jak jeden z hasičů na poslední chvíli skáče před ohněm do jezera. Oheň vznikl neúmyslně při zakládání ohně v tábořišti.

 

Vincent Pashko, který byl jedním ze zasahujících hasičů řekl, že oheň by metrů od silnice a proto bylo složité dostat hasičské vozy a hadice do potřebné vzdálenosti. Kombinace větru, suché trávy a nedostatku vody v okolí ztěžovala zásah. Primárním cílem bylo ochránit blízké vedení elektrického proudu tak, aby nedošlo k přerušení dodávky el. energie do města St. Albert blízko Edmontonu. V jednom okamžiku se ale náhle změnil směr větru a hasiči dostali pokyn aby se kvůli vlastní bezpečnosti přesunuli na bezpečnější místo.

„Odešli jsme od požářiště a čekali až se zlepší podmínky.“ řekl Pashko. „Najednou se za námi vznítilo křoví a během okamžiku vytvořilo ohnivé tornádo.“ Oheň pak rozdmýchal horký popel poblíž a i když plameny nebyly blízko, žár byl velice silný. Pashko pak uslyšel kolegy jak na něj křičí, aby se ohlédnul. „Otočil jsem se a uviděl veliký sloup popela, který se rychle přibližoval. Cítil jsem intenzivní žár na hlavě a utíkal k Velkému jezeru abych skočil do vody a ochladil se.“

„Měl jsem opravdu štěstí. Byl jsem v bezpečné zóně a najednou mi během okamžiku mi šlo o život. Při téhle nikdy nevíte kdy se podmínky náhle změní.“ Pashko dále řekl, že během devíti let kdy pracuje jako hasič byla tohle nejnebezpečnější situace jakou zažil. Ne ale proto, že by se obával o vlastní život. „Nejhorší bylo, že já jsem věděl, že budu v pořádku, ale netušil jsem, jestli někdo ještě nezůstal za mnou.“ Když se pak dostal z jezera, uslyšel že kolegové volají pouze jeho jméno. Znamenalo to, že je jediný koho pohřešují. Nakonec se ukázalo, že sice byl jediným hasičem, který musel utéct do jezera, ale nikoliv jediným, kdo tak učinil. Kromě něj do jezera unikly také tři losy. Pashko o nich nevěděl. „Nenapadlo mě se rozhlížet,“ usmíval se „ale možná plavali se mnou. Dokud nejsou ve vodě aligátoři, jsem v pohodě.“ Pashko byl nezraněn, ale přesto byl nemocnici na pozorování.

Pozarni varovani Kanada

V Kanadě a Spojených státech berou nebezpečí ohně v prérii a v lesích velice vážně a téměř na každém kroku může člověk vidět podobné informační tabule s úrovní aktuálního rizika.

 

Původní informace převzata z webu cbc.ca