TechnikaZajímavosti

Legiovlak dorazí do Berouna

Zcela mimo hasičskou tématiku, přesto velmi zajímavá akce proběhne 7. dubna 2016 v Berouně.

Na nádraží v Berouně 7. dubna dorazí Legiovlak – legionářské muzeum na kolejích. Už dvanáct zrekonstruovaných vagonů představí život a boj legionářů na Transsibiřské magistrále během první světové války. Veřejnosti bude k dispozici zdarma až do 12. dubna, pak se přesune do Kladna.

Čtvrtou zastávkou letošní pouti Legiovlaku, projektu Československé obce legionářské, který připomíná 100. výročí boje československých legií za samostatný stát, je berounské nádraž í. Souprava historických vagonů, která vznikla za podpory Ministerstva obrany a mnoha dalších institucí, projede do roku 2020 celou Českou republiku a zavítala už i krátce na Slovensko.

Legiovlak bude přístupný zdarma.

Virtuální 3D prohlídka vlaku

V současnosti se Legiovlak skládá již z 12 zrekonstruovaných vagonů, jakými se desetitisíce čs. legionářů přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále v letech 1918–1920. Průjezd kolem světa domů do Československa si legionáři často museli vynutit tvrdým bojem s bolševiky a vlastní krví.

Samotný Legiovlak bude přístupný zcela zdarma každý všední den od 8:00 do 18:00 a o víkendech od 9:00 do 18:00. Komentované prohlídky s průvodcem začínají každý den od 13:00 a opakují se v pravidelných hodinových intervalech. Posádka vlaku v dobových uniformách je vždy k dispozici jak k odbornému výkladu, tak k pomoci s pátráním po legionářích mezi předky návštěvníků.

Návštěvníci si tak budou moct prohlédnout zázemí ubytovacího vozu, kterému se říkalo těpluška, polní poštu, nejspolehlivější prostředek komunikace na celé tehdejší Sibiři, zdravotní vůz, či kovářský vagon s obráběcí dílnou. Způsob boje legionářů pak přiblíží improvizovaný obrněný vůz, který je po zuby vyzbrojený dělem a kulomety, štábní vagon pro plánování operací, či plošinové vozy s materiálem včetně obrněného automobilu Austin.

Cílem Legiovlaku je připomenout opomíjené legie především nejmladším, proto jsou pro kolektivy připraveny zdarma exkurze s výkladem. Zájemci o skupinovou prohlídku se mohou dopředu objednat na e-mailu skoly@legiovlak.cz nebo na tel. 734 315 642 a domluvit si přesný čas. Další informace najdete na webu http://www.legiovlak.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *