AkceTrvaléZajímavosti

Zpráva o výjezdu zásahové jednotky na pomoc postiženým oblastem povodněmi

Zpráva o výjezdu zásahové jednotky na pomoc postiženým oblastem povodněmi.

Dne 30. 5. 2013 začalo intenzivně pršet a hrozilo zvedání hladin vodních toků. Následně 2. 6. 2013 byla naší jednotce operačním z Kladna nařízena pohotovost k případnému výjezdu a to do Berouna na rozvodněnou Berounku. Výjezd se nakonec neuskutečnil.

Dne 5. 6. 2013 ve 21:00 volal našemu veliteli operační z Kladna a byl vyhlášen poplach s následujícím výjezdem na pomoc postiženým oblastem povodněmi. Ve 21:30 naše jednotka vyjela v počtu 6 členů a cestou jí byl upřesněn cíl výjezdu a to Lužec nad Vltavou. Ve 23:30 dorazila jednotka na místo a bylo jí ukázáno místo zásahu. Zde bylo prováděno čerpání vodní laguny cca 1 krát 2 kilometry, která zaplavila rodinné domy a garáže. Začali jsme čerpat 6. 5. v 00:50 a skončili jsme 8. 6. v 11.00. Na tomto stanovišti s námi byl i místní sbor, hasiči z vedlejší vesnice Spomyšl a hasiči z Plaz u Mladé Boleslavi. Celkem zde čerpalo 6 motorových stříkaček PPS-12, 3 plovoucí čerpadla, 1 motorové kalové čerpadlo a 2 ponorná elektrická čerpadla.

V sobotu 8. 6. odpoledne a neděli 9. 6. dopoledne jsme společně s profesionálními hasiči z České Lípy pomáhali místním obyvatelům s vyklízením poškozených věcí a nábytku a ty byly nakládány do připravených kontejnerů. Dne 9. 6. ve 14:00 naše jednotka odjížděla domů. Bylo nám poděkováno za vykonanou práci místním starostou OÚ a velitelem SDH. My jsme též poděkovali a to jak se o nás dokázali i v takové pro ně těžké situaci postarat, kde jsme měli zajištěnou stravu po celý den.

Motorová stříkačka PPS-12 byla ve výkonu celkem 49 hodin a spotřebovala 260 litrů benzínu, centrála běžela 8 hodin a spotřebovala 10 litrů benzínu. S vozidlem Avia 21 Furgon bylo ujeto 250 km a spotřebovalo 55 litrů nafty. Pohonné hmoty byly zajišťovány místním sborem. O celém zásahu byl sepsán řádný zápis. Výjezdu a zásahu se zúčastnili tyto členové SDH Jivina: Benetka Michal, Srp Josef st., Novák Tomáš, Ungr Luboš, Márynka Radek a Rambouský Václav ml. Všichni se zúčastnili bez nároku na náhradu mzdy, a tudíž patří všem poděkování. Pro všechny to byly nové zkušenosti a zážitky a určitě bychom si všichni přáli se takovýchto výjezdů zúčastňovat co nejméně.

Josef Srp

Jednatel a kronikář SDH Jivina

Fotogalerie z povodní